Sayfanın başına ulaştınız.
Ütü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ütü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ütü alırken nelere dikkat edilmeli? Rehberimiz sayesinde ütüler hakkında ihtiyacınız olan detayları öğrenecek ve sizin için en iyi ütü hangisi karar verebileceksiniz.

Ütü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  1. Ütü Tipleri: Almak istediğiniz ütünün buharlı mı, buhar kazanlı mı, yoksa buhar istasyonlu mu olacağına karar vermelisiniz.  
  2. Sıcaklık Ayarı Tipleri: Ütüler, manuel ayarlı ve otomatik ayarlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sıcaklık ayarı tiplerini inceleyerek ihtiyacınız doğrultusunda seçim yapmalısınız. 
  3. Taban Çeşitleri: Seramik, titanyum ve diğer tipler. Ütü taban çeşitlerini incelemeli; ütü yaparken kullanım kolaylığı sağlayacak çeşitleri tercih etmelisiniz. 
  4. Buhar Gücü: Çamaşırlardaki kırışıklıkları gidermenize yardımcı olan, sürekli ve şok buhar olmak üzere ikiye ayrılan buhar gücü değerine dikkat etmelisiniz.  
  5. Ek Teknolojiler: Ütünüzün, ütü yaparken pratiklik sunan özelliklere ve çamaşırlarınızı koruyacak teknolojilere sahip olup olmadığını incelemelisiniz. 

Alacağınız Ütü Modelinde Hangi Özellikleri Aramalısınız? 

Giysilerde, perdelerde, nevresimlerde… Nerede olduğu hiç fark etmez; kırışıklıkları kimse sevmez! Evlerin küçük ama en gerekli aletlerinden olan ütü de giysilerinizdeki kırışıklıkları gidermek ve o giyeceklerin içerisinde kendinizi daha iyi hissettirmek için var! Doğru ütüyü seçerek, giysilerinizde görmek istediğiniz sonuca ulaşmanız ya da hayatınızı kolaylaştırmanız mümkün! Peki, ütü alırken nelere dikkat edilmeli? Rehberimiz sayesinde ütüler hakkında ihtiyacınız olan detayları öğrenecek ve sizin için en iyi ütü hangisi karar verebileceksiniz. Şimdi, ütü seçerken dikkat edilmesi gerekenleri incelemeye başlayalım. 

İlk Söz İhtiyaçlarınızın: Ütü Tipleri 

“Ütü tavsiyesi istiyorum.” diyorsanız ve ütü seçimi sırasında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız hemen ilk adımı söyleyelim: Öncelikle hangi tip ütü alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Ütü tiplerini tanımak ve hangilerinin sizin ihtiyacınızı karşılama konusunda yeterli olduğuna karar vermek, ütü seçerken yapmanız gereken ilk iş. Ütü tipleri; buharlı, buhar kazanlı ve buhar istasyonlu olmak üzere üçe ayrılıyor. 

Buharlı Ütü 

Buharlı ütülerin su haznesi, ütünün içerisinde bulunuyor. Kırışıklıkların açılmasında önemli bir görev üstlenen buhar, haznede bulunan su sayesinde oluşuyor. Peki, steam ütü olarak da bilinen bu tipte buhar nasıl meydana geliyor? Buharlı ütülerin su haznesi doldurulduktan sonra, fişi prize takılan ütünün tabanıyla birlikte haznedeki su da ısınıyor. Isınan su, sıcaklığın yardımıyla buhara dönüşüyor ve kırışıkların açılmasına yardımcı oluyor. Yakın döneme kadar; küçük olan ve bu nedenle daha sık su doldurulması gereken su haznesinin çok kısa sürede boşalması, buharlı ütüleri buhar kazanlı ütülere göre daha çabuk kullanılır duruma getiriyordu. Bu durum da buharlı ütülerin zamanı kısıtlı olan kişiler tarafından tercih edilmesini sağlıyordu. Fakat yeni buhar kazanlı ütülerin kazanlarının daha fazla basınç uygulayabilmesi, bu bekleme süresini minimuma indiriyor. 

Buhar Kazanlı Ütü 

Buhar kazanlı ütü ya da bilinen diğer adıyla kazanlı ütü, ilk bakışta su haznesiyle dikkat çekiyor. Bu tipte, ütü su haznesinin üzerine yerleştiriliyor. Buhar kazanlı ütüler, buharlı ütüler gibi haznedeki suyu ısıtmanın yanı sıra bu suya basınç uygulayarak da buhar oluşturuyorlar. Bu kazanlı ütüler, yüksek Watt gücüne sahip olmaları ve yüksek miktarda buharı daha kısa sürede üretebilmeleri nedeniyle daha güçlüler. Bu güçleri sayesinde gömlek, pantolon gibi ütülenmesi zor giyeceklerdeki kırışıklıkları çok kolay bir şekilde yok edebilen buhar kazanlı ütülerin, kazanları nedeniyle daha ağır oldukları düşünülse de bu aletlerin el ütüsü kısmında bir su haznesi bulunmaması, aksine onları daha hafif kılıyor.  

Buhar İstasyonlu Ütü 

Buhar istasyonlu ütüler; görünüm olarak kazanlı ütülere, buhar üretme prensibi olarak ise buharlı ütülere benziyor. Buhar, bazanın haznesindeki suyun, hortum yardımıyla el ütüsü kısmına ulaştırılması ve burada ısıtılmasıyla oluşuyor. Bu ütülerde basınç odası olmadığından buhar; kazanlı ütülere kıyasla daha zayıf, buharlı ütülere göre ise genelde daha güçlü oluyor. Yani buhar istasyonlu ütüler; buharı üretme yöntemi, buharın oluştuğu bölüm ve basınç odasının olmaması ile buhar kazanlı ütülerden ayrılıyor. Ayrıca haznedeki suyun el ütüsü kısmına taşınması da bu bölümü ağır kılabiliyor. Buhar istasyonlu ütülerin fiyat olarak buhar kazanlı ürünlerden daha ucuz olması ise bu ütülerin sunduğu bir avantaj olarak görülüyor. 

Kablo Uzunluğu ve Ütü Ağırlığı: Rahat Ütü Yapabilmenin Kaynağı 

Ütüleyeceğiniz pantolonu ütü masasına yaydınız fakat ütünüz, kablo uzunluğundan dolayı, bel kısmına kadar uzanmıyor. Bu durumda pantolonun her yerini ütüleyebilmek için ekstra efor sarf etmeniz gerekiyor. İşte, ütü kablosunun uzunluğu bu nedenle oldukça önemli. Ütü yaparken hem rahat hareket edebilmeniz hem de zamandan tasarruf edebilmeniz için kablo uzunluğu ütü alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alıyor. 

Buharlı, yani standart ütülerde sadece bir kablo bulunurken buhar kazanlı ya da buhar istasyonlu ütülerde iki kablo bulunuyor. Bu kablolardan biri, kazanı prize takıp çalıştırmanıza yararken buhar hortumu olarak adlandırılan diğer kablo ise kazan ile ütüyü birbirine bağlıyor, yani prize takılması gerekmiyor. İki kablonun da yeterli uzunluğa sahip olması, ütü yaparken size kolaylık sağlıyor. Ayrıca satın almak istediğiniz ütünün sıcaklık kontrol düğmesinin kolay anlaşılabilir olması, ütü yaparken gerekli ayarı pratik bir şekilde yapmanıza da yardımcı oluyor.  

Hangi ütü türünü seçerseniz seçin, alacağınız ütünün kullanım kolaylığı sağlaması önemli bir kriter. Ütüyü pratik bir şekilde kullanabilmeniz için kablo uzunluğunun yanı sıra ütünün ağırlığı da oldukça önemli. Ütüyü hareket ettirirken zorluk yaşamamaya ve ütü yapmayı daha kolay hale getirmeye yardımcı olan bu kriter doğrultusunda karar verirken; buhar kazanlı ütülerde, kazanın değil ütünün ağırlığını dikkate almanız gerekiyor. Ütüler için 1,50 kg ideal ağırlık değeri olarak kabul ediliyor. Arçelik’te farklı ağırlıklara sahip ütüler bulunuyor. Mesela 1,5 kg ağırlığında da 1,2 kg ağırlığında da ütü bulmanız mümkün. Ütü ağırlıkları, ürünün sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterebiliyor. 

Kumaş Tipine Uygun Çözümler: Sıcaklık Ayar Tiplerine Göre Ütüler 

Ütü ayarları, kumaş tiplerine uygun sıcaklık ve buhar dereceleri sunarak en etkili şekilde ütü yapmanıza yardımcı oluyor. Kumaş tipine göre sıcaklık ayarı yapmak, ütü yaparken çamaşırlarınızda oluşabilecek olumsuz sonuçların önüne geçebilmek için de büyük önem taşıyor. Ütüler, ayarlı ve otomatik ayarlı olmak üzere iki sınıfa ayrılıyor; bu ayar çeşitleri hem buharlı hem de buhar kazanlı ütülerde bulunuyor.  

Ayarlı Ütüler 

Farklı kumaş tiplerini ütülerken, farklı ısı ayarlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu sayede hem giysilerinizin, nevresimlerinizin ya da perdelerinizin kırışıklıkları daha kolay açılıyor hem de ısı nedeniyle oluşabilecek hasarlar engellenmiş oluyor. Yani sıkça sorulan “Gömlek hangi ayarda ütülenir?” gibi sorulara cevap olarak bir ayar ismi vermek mümkün değil; seçilmesi gereken ayar gömleğin kumaş tipine göre değişiklik gösteriyor. 

Ayarlı ütülerde kumaşa göre ısı ayarını, sıcaklık kontrol düğmesinden sizin seçmeniz gerekiyor. Kumaş ne kadar hassassa ideal ısı derecesi de o kadar düşüyor. “Hangi kumaş türü nasıl ütülenir?” sorusunun cevabı ise sıcaklık seviyesi ve buhar ayarlarına göre değişiklik gösteriyor. 

  • İpek ve sentetik kumaşlar; • sıcaklık ayarında, buharsız ütülenmeli. 
  • Yünlü kumaşlar; •• sıcaklık ayarında, düşük buhar seviyesiyle ütülenmeli. 
  • Pamuklu kumaşlar; ••• sıcaklık ayarında, orta buhar seviyesiyle ütülenmeli. 
  • Keten ve kot kumaşlar; Max sıcaklık ayarında, yüksek buhar seviyesiyle ütülenmeli. 

Otomatik Ayarlı Ütüler 

Temas ettiği kumaşa uygun ısı ve buhar ayarını kendi belirleyen bu ütüler, bundan dolayı “akıllı ütü” olarak da adlandırılıyor. Ütüleyeceğiniz çamaşırlarınızı kumaş tipine göre ayırmaya ya da farklı kumaşlara uygun ısı ayarını manuel olarak yapmaya gerek kalmadan çalıştırılabilen akıllı ütüler, daha pratik bir kullanım sunuyor. Eco-Smart Mode olarak da bilinen bu özellik sayesinde zamandan tasarruf edebiliyor ve hangi kumaş türünün hangi sıcaklık için uygun olacağını düşünmek zorunda kalmıyorsunuz; çünkü ütünüz bunu sizin için düşünüyor. 

Ütülerde Hangi Taban Çeşitleri Var? 

Satın alacağınız ütünün taban tipi, kolay ütü yapmanızı etkileyen ögelerden biri. Ütü taban çeşitleri kaça ayrılıyor, hangi taban tipi ne için tercih ediliyor cevaplayalım. 

Çelik Tabanlı Ütüler 

Kumaş üzerinde kolaylıkla hareket ettirebileceğiniz çelik tabanlı ütüler , diğer ütü tiplerine göre daha zor bir kullanım sunuyor. Bunun nedeni ise sıcak tabanın hassas kumaş tiplerine kolaylıkla yapışabilmesi, yani ütü yaptığınız çamaşıra zarar verebilme riski. Ayrıca çelik tabanlı ütülerin kumaşta parlama yapma ihtimali de oldukça fazla. Ekstra dikkat gerektiren bu ütü tipinin tercih edilme oranı günümüzde oldukça az. 

Teflon Tabanlı Ütüler 

“Yapışmaz tabanlı” olarak da bilinen teflon tabanlı ütüler, kumaşların üzerinde kolaylıkla kaymaları sayesinde ütü yapma sırasında daha az efor harcamanızı sağlıyor. Çelik tabanlı ütülerdeki gibi kumaş üzerinde hemen iz yapmayan ya da kumaşı yakmayan bu ütülerin tabanlarının oldukça hassas olmasından dolayı çizilebilmeleri ise bir dezavantaj olarak kabul ediliyor. 

Seramik Tabanlı Ütüler 

Diğer tiplere göre, hassaslık konusunda daha güçlü olan seramik tabanlı ütülerin avantajı, tabanlarının kolay bir şekilde çizilmemesi. Kumaş üzerinde kolaylıkla kayan, kolay bir ütü deneyimi sağlayan ve piyasada sayısı oldukça fazla olan seramik tabanlı ütülerin parlama yapma oranları da diğer ütü türlerine göre daha az.  

Titanyum Tabanlı Ütüler 

Titanyum tabanlı ütü, diğer taban çeşitlerine göre daha yeni ve teknolojik. Ekstra kayganlık sağlamasından dolayı çokça tercih edilen bu ütüler, kumaşı koruma konusunda da oldukça başarılı. Hafif olması, zemin dayanıklılığının daha üst seviyede olması ve hızlı ısı transferi sağlaması, titanyum tabanlı ütülerin tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. 

Anti Drip: Tabandan Su Damlamasını Engelleyen Özellik 

Ütü yaparken, giysinize zarar gelmemesi için kumaş tipine uygun ayarı seçtiniz. Fakat ütünün tabanından gelen su damlacıkları hassas kumaşların üzerinde iz bırakabilir. Ütü tabanında bulunan deliklerden su gelmemesi için ek bir özellik olan Anti Drip, ütü yaptığınız hassas giysilerinizde oluşabilecek izlerin önüne geçiyor. Tabandan su akmaması sayesinde ütü yaparken su damlacıklarının kurumasını sağlamak için ekstra ütüleme yapmak zorunda kalmıyorsunuz ve bu da size zaman kazandırıyor.  

Anti Shine: Kumaşta Parlamanın Önüne Geçen Özellik 

Anti Shine özelliği, koyu renkli ya da hassas kumaşlı giysilerde karşılaşılan bir sorun olan parlamayı engellemek için etkili bir çözüm. Ütü seçerken, Anti Shine özelliğine sahip ürünleri tercih ederek hem giysilerinizin daha hoş görünmesini sağlayabilir hem de uzun dönemde kumaşlara gelebilecek zararları minimuma indirebilirsiniz.  

Performansı Etkileyen Üç Kavram: Ütü Gücü, Buhar Hacmi ve Basıncı 

Ütü tipi, taban çeşidi ve ütü ayarlarını inceleyip alacağınız ütüye adım adım yaklaştınız. Şimdi, ütü yapmayı kolaylaştıran ve ütü için daha az zaman ayırmanızı sağlayan iki kavram olan gücü ve buhar hacmini inceleme zamanı… 

Ütü Gücü: Ütü Tabanı Ne Kadar Hızlı Isınsın? 

Ütülerin üzerinde “Watt” olarak belirtilen değer, ütünün gücünü ifade ediyor. 2.100 W ila 3.400 W aralığında değişen ütü gücü değeri ütünün ısınma hızı üzerinde söz sahibi. Örneğin; 2.300 W güce sahip bir ütünün tabanı, 2.700 W güçlü bir ütüye göre daha geç ısınıyor. Diğer bir deyişle; Watt değeri yüksek olan ütünün ısınma hızı da yüksek oluyor. 2.100 W ila 2.600 W arasındaki ütüler, güç konusunda ideal olarak kabul edilse de burada ihtiyaçlarınız doğrultusunda karar vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Örneğin; çalışıyorsanız, ütüye fazla zaman ayıramıyorsanız ve ütünüzün seçtiğiniz kumaş tipi ayarı sıcaklarına olabilecek en kısa sürede ulaşmasını istiyorsanız yüksek güce sahip bir ütü seçebilirsiniz. Bu arada Watt değeri artıkça, enerji tüketiminin de artığını belirtmekte fayda var. 

Buhar Hacmi: Kırışıklıkları Kolay Açmayı Sağlayan Güç 

Buhar hacmi, haznede bulunan su sayesinde oluşan buhar miktarını “gram/dakika” cinsinden belirten bir kavram. Yani buhar hacmi sayesinde almak istediğiniz ütünün dakikada kaç gram buhar oluşturduğunu görebiliyorsunuz. Sürekli buhar ve şok buhar olmak üzere ikiye ayrılan buhar hacmini incelemeden önce buhar konusunda önemli bir unsur olan su haznesi kapasitesini inceleyelim. Kırışıklıkların daha rahat açılmasını sağlayan buhar, haznedeki su sayesinde oluşuyor. Su haznesinin geniş olması ise ütü yaparken su doldurma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, zamandan tasarruf etmenize yardımcı olarak ütü yapma süresini aza indiriyor. 

Buharlı ütülerde su haznesi genellikle 260 ml ile 380 ml aralığında. Seyahat tipi ütülerde ise su haznesi hacmi 55 ml gibi daha düşük değerlere inebiliyor. Buhar kazanlı ütülerde ise oluşturulan güçlü buhar ile doğru orantılı olarak su haznesi de geniş oluyor. Buhar kazanlı ütülerin su haznesi genellikle 1000 ml ile 2500 ml arasında. Kırışıklıkları kolay bir şekilde açmak için buhar hacmi yüksek bir ütü almak istiyorsanız daha kesintisiz ütü yapabilmenizi sağlayacak geniş su hazneli ürünleri tercih edebilirsiniz. 

Sürekli Buhar: Tabanda Oluşan Maksimum Buhar Miktarı 

Kumaş tipine uygun ütü ayarını yaptıktan sonra ütülemeyi kısa sürede bitirmek istiyorsunuz. Tabii kırışıklıkları gidermek için buhara da ihtiyacınız var. Sürekli buhar; buhar tuşuna sürekli bastığınızda, seçtiğiniz sıcaklık ayarı doğrultusunda, çamaşırlarınıza uygulanan maksimum buhar miktarını belirtiyor. Bu sayede çamaşırlarınızdaki kırışıklıkları kolaylıkla açabiliyorsunuz. Buharlı ütülerde 25 gr/dk ile 70 gr/dk arasında değişen bu değer, buhar kazanlı ütülerde 110 gr/dk ile 165 gr/dk arasında değişiklik gösteriyor. İdeal sürekli buhar değeri ise 40 gr/dk olarak kabul ediliyor. 

Şok Buhar: İnatçı Kırışıklıklardan Kurtulmanın Yolu 

Keten, kot gibi zorlu kumaşlarda olan kırışıklıkları açmak için sürekli buhar yeterli olmayabilir. Bu durumda şok buharı kullanmanız gerekiyor. Şok buhar, çamaşırlarınızdaki kırışıklıkları ütüdeki tek tuşa basarak gidermenizi sağlıyor. 90 gr/dk ve üzeri şok buhar gücüne sahip bir ütü, kırışıklıkları açma konusunda size efektif bir şekilde yardımcı olabiliyor. 

Dik Buhar: Kıyafetlerini Askıdayken de Ütülemek İsteyenlere 

Acil bir işiniz var, gardırobunuzda asılı olan gömleğiniz ise hafif kırışık. Eğer dik buhar özelliğine sahip bir ütünüz varsa ütü yapmak için hazırlığa girişmenize, ütü masasını açmanıza gerek yok. Dik buhar sayesinde, ütüyü askıdaki kıyafetlerinizden 15-30 cm uzakta tutup buhar verebilir ve kırışıklıkların giderilmesini sağlayabilirsiniz. 

Buhar Basıncı: Buharın Çıkış Hızı Ondan Sorulur 

Buhar basıncı, uygulanan buharın hangi hızla giysilerinize etki ettiğini belirten ve “bar” ile ifade edilen bir kavram. Buhar basıncı yüksek ütüler, giysilerdeki kırışıklıkları açma konusunda daha başarılı oluyorlar. İdeal buhar basıncı, buhar kazanlı ütülerde 4,5 bar ve üzeri olarak kabul ediliyor. 

Yaşam Kalitenizi Artıran Teknolojiler 

Ütü yapmayı kolaylaştıran özelliklerin yanında ütünüzün sahip olduğu teknolojik ek özelliklerle de çamaşırlarınızı koruyup onları daha uzun süre kullanabilirsiniz. İşte, Arçelik’in size sunduğu özel teknolojiler: 

Cross Steam Özel Taban Teknolojisi: Kumaş Dostu Uygulama 

Ütü tabanından veya buhardan kaynaklanan sıcaklık, giysilerinizde bulunan liflerin yıpranmasına neden olabilir ve bundan dolayı kumaş üzerinde parlamalar meydana gelebilir. Cross Steam Özel Taban Teknolojisi ile üretilen Arçelik ütü modelleri ise çapraz buhar kanalları sayesinde buharı doğrudan giysinize vermeyerek bu durumu engeller. Ayrıca çapraz buhar kanallarının etkisi ile kumaştaki kırışıklıklar daha hızlı açılır. 

Self Clean:  Ütü Kireç Temizleme Özelliği 

Ütünün haznesine doldurduğunuz suyun içerisinde bulunan kireç, zamanla buhar deliklerini tıkayabilir ve hem ütünüzün ömrünün kısalmasına hem de ütüden aldığınız performansın düşmesine neden olabilir. “Ütü kireci nasıl temizlenir?” sorusu Self Clean teknolojisi ile artık tarih oluyor. Self Clean ütüyü kireçten arındırmak için sunulmuş bir fonksiyon. Peki, self clean nasıl çalışır? 

Self clean’i yapabilmeniz için öncelikle ütünün fişini prizden çekmeli ve hazneye su doldurmalısınız. Ardından fişi prize takıp ütüyü çalıştırmalı ve sıcaklık ayarını maksimuma getirmelisiniz. Termostat gösterge ışığı söndükten sonra ütüyü fişten çekebilirsiniz. Ütüyü lavabonun üzerinde yatay bir şekilde tuttuktan sonra self clean düğmesine basmalı ve hazne boşalıncaya kadar ütüyü sağa sola sallamalısınız. 

Otomatik Kapanma: Ütüden Kaynaklanan Ev Kazaları Minimuma İniyor 

Kapı çaldı; ütüyü, ütü masasının üzerine bıraktınız ve kapıyı açtınız. Komşunuzla konuşurken ütü yaptığınız birden aklınızdan çıktı. Bu süre içerisinde giysiniz yanabilir ya da evinizde yangın çıkabilir. Eğer ütünüzde otomatik kapama yani Auto-Off özelliği varsa bu gibi olumsuzlukların önüne geçmeniz mümkün. Otomatik kapama özelliğinin çalışma prensibi ise oldukça basit. Ütü dik, yan ya da yatay konumdayken hareket etmediğini anlıyor ve birkaç saniye içerisinde kendini kapatıyor. Kapanma süresi; ütü yatay olduğunda 30 saniye, yan veya dik konumda olduğunda ise 8 dakika oluyor.  

Arçelik ütü fiyatları hakkında bilgi almak ya da size en yakın Arçelik mağazalarını öğrenmek için tıklayınız.