Sayfanın başına ulaştınız.
Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zaman yönetiminin gittikçe önemli hale geldiği günümüz şartlarında da pratik kullanımı sayesinde zaman tasarrufu sunar.

Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

  1. Kurutma Makinesi Çeşitleri: Piyasada bulunan kondanser, hibrit teknolojili veya ısı pompalı kurutma makineleri çeşitlerini inceleyebilirsiniz.  
  2. Kapasite ve Programlar: Satın almak istediğiniz kurutma makinesinin kapasite ve programlarının ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığına dikkat edebilirsiniz.  
  3. Enerji Tüketimi: Verimli enerji sınıflarındaki kurutma makinelerini tercih ederek hem tasarruf edip çevre dostu bir seçim yapabilirsiniz.  
  4. Ek Özellikler: Kurutma makinelerinin sahip olduğu ek özellikler, günlük yaşamda kolaylık ve zaman tasarrufu sağlar ve yaşam kalitenizi yükseltir. Daha konforlu bir kullanım için hangi teknolojinin hayatınızı kolaylaştıracağını keşfedebilirsiniz.  

Kurutma Makinesinde Hangi Özellikler Olmalı? 

Çamaşırlar yıkandıktan sonra kuruma aşamaları iklime ve hava koşullarına göre normalden uzun sürebilir. Çamaşırları asıp kurutacak uygun bir alan yoksa ev içinde bir alanı çamaşır odasına çevirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda boş bir odada ya da salonda, yatak odasında kurutulan çamaşırlar evde nem seviyesini arttırarak hava kalitesinin düşmesine neden olur. Ayrıca evinizin bir bölümünü de kullanamazsınız. Dışarıda kuruttuğunuzda ise, is toz kir gibi dış etmenlere çamaşırlarınızı maruz bırakırsınız. 

Kurutma makineleri, evin hava kalitesini bozmadan çamaşırların hızlı ve temiz bir şekilde kurumasını sağlar. Zaman yönetiminin gittikçe önemli hale geldiği günümüz şartlarında da pratik kullanımı sayesinde zaman tasarrufu sunar. Tüm bunları göz önünde bulundurarak siz de ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi belirleyip size en uygun ve en iyi çamaşır kurutma makinesini bulabilirsiniz. O halde şimdi, çamaşır kurutma makinesi modelleri ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları incelemeye başlayalım.  

Yaşam Tarzınıza En Uygun Çamaşır Kurutma Makinesi Hangisi?  

Tüm beyaz eşyalarda olduğu gibi kurutma makinelerinde de çok fazla model ve teknik özellik mevcut. Bu modellerin arasından size en uygun olanı bulmak ve satın almak ise kurutma makinelerinin sahip olduğu özellikleri bilmek ile doğrudan alakalı. Bu nedenle öncelikle kurutma makinesi çeşitlerini keşfedebilirsiniz.  

Kondanser Kurutma Makinesi 

Kondanser kurutma makinesi çeşitleri, “hava yoğuşturmalı kurutma teknolojisi” kullanarak çalışır. Bu teknolojide çamaşırların üzerine üflenen kurutma havası ile nem çamaşırlardan uzaklaştırılır. Kondansere gelen nemli kurutma havası burada ortamdan alınan soğuk ve kuru hava sayesinde hızla yoğuşur. Böylelikle çamaşırlarınız hızlıca kurutulmuş olur. 

Isı Pompalı Kurutma Makinesi 

Isı pompalı kurutma makineleri ise geleneksel kondanserli kurutma makinelerine göre kıyafetlerinizi daha verimli ve hassas kurutur. Sıcak havayı, ısıtıcı yerine kompresör ve ısı pompası sistemi kullanarak oluşturur. Böylelikle enerji tasarrufu yapmanızı da sağlar. Isı pompalı kurutma makinelerinde kurutma sonrasında oluşan su, su tankından alınıp dökülebilir ya da gider hortumundan yararlanılarak tahliye edilebilir.  

Hibrit Teknolojili Kurutma Makinesi 

Hibrit teknolojili kurutma makinaları kondanser ve ısı pompası teknolojilerini birleştirir. Bu hibrit sistem sayesinde çamaşırlar hem düşük enerji tüketimi ile hem de hızlı bir şekilde kurutulur. 

Kullanım Tercihlerinize Göre: Kapasite ve Programlar  

Çamaşır kurutma makinesi seçme kriterlerinin başında kapasite ve program seçenekleri yer alır. Tek seferde ortalama ne kadar çamaşır kuruttuğunuz, ihtiyacınız olan makinenin kapasitesi hakkında ipucu verirken giysilerinizin ya da ev tekstili ürünlerinizin kumaşları ise kullanmanız gereken programları belirler. Kurutma makinesinde farklı kumaş türlerine uygun programlar bulunduğu takdirde eşyalarınız yıpranmaz ya da çabuk eskimez.  

Kapasite: Kaç Kilogram Çamaşır Kurutur?  

Kurutma makinelerinin kapasitesi, makinenin alabileceği maksimum çamaşır miktarını ifade eder. Kilogram olarak belirtilen bu değer, çamaşırın ağırlığı ile doğrudan bağlantılıdır. Çamaşır ağırlıkları ise çamaşır makinelerinden farklı olarak ıslak haldeyken hesaplanır. Ayrıca doğru yük kapasitesi, kurutmak istediğiniz çamaşırların kumaş türüne göre de farklılık gösterir. Yani kurutma makinesi, pamuklu çamaşırlarınız için farklı, sentetik kumaşlı çamaşırlarınız için farklı kapasitelerde çalışır. Çamaşırlarınızın kurutma işlemi sırasında zarar görmemesi için bu detaylara dikkat etmeniz gerekir.  

Kurutma makineleri genellikle 7, 8 veya 9 kilogram kapasiteye sahip olur. Kurutma makinelerinin yüksekliği ve genişliği standart ölçülerde olsa bile derinliği kapasiteye göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak alacağınız bir kurutma makinesinin yanı sıra onu konumlandıracağınız yeri de doğru şekilde tespit etmeniz gerekir. Ek olarak kurutma makinesini konumlandırırken arkadan, önden ve yanlardan duvar ya da diğer eşyalarla arada 1’er cm boşluk bırakılmalıdır.  

Programlar: Hangi Kumaş, Nasıl Kurutulur?  

Kumaş tiplerine göre uygun süre ve devirler sunan kurutma makinesi programları sayesinde giysiler veya kumaşlar zarar görmez. Giysi ya da tekstil ürünlerinin etiketlerinde yazan program önerilerine uyarak kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.   

Kurutma makinelerinde yer alan programlardan önce aşağıda kurutma derecelerinin yer aldığı tabloyu inceleyebilirsiniz. Böylelikle program seçim düğmesini kullanarak doğru kurutma derecesini tercih etmeniz kolaylaşır.   

Ekstra Kuru : Sadece pamuklu çamaşırlar için yüksek sıcaklıkta kurutma sağlar. Kalın ve çok katlı çamaşırlar (havlular, çarşaflar, kot pantolonlar) ütülemeden dolaba yerleştirilebilecek şekilde kurutulur. 

Dolap Kuruluğu : Normal çamaşırlar (masa örtüleri, iç çamaşırlar) ütülemeden dolaba yerleştirilebilecek şekilde kurutulur. 

Dolap Kuruluğu Artı (+) : Normal çamaşırlar (masa örtüleri, iç çamaşırlar) yine ütülemeden dolaba yerleştirilebilecek şekilde, ancak dolap kuruluğu seçeneğine göre daha fazla kurutulur. 

Ütü Kuruluğu : Normal çamaşırlar (gömlekler, elbiseler) ütülemeye hazır şekilde kurutulur. 

  • Pamuklu Program: İstediğiniz Kuruluk Oranı 

Pamuklu kumaştan giysilerinizi, kalın kumaşlı eşofmanlarınızı, nevresim havlu, bornoz gibi çamaşırları bu programda dolaba konulabilecek kuruluk seviyesinde kurutabilirsiniz.   

Çamaşır makinenizde, yüksek devirde sıkma yapmış olduğunuz pamuklu çamaşırlarınızı kurutmak için ise Express 35 programını kullanabilirsiniz. Bu program, 2 kg pamuklu çamaşırı 35 dakikada kurutma imkânı sunar. Uzun süre kapalı kalmış, üstüne koku sinmiş pamuklu ve keten çamaşırlarınız için 10 dakika süreyle etkili bir şekilde havalandırma yapan Tazeleme programını tercih edebilirsiniz.  

  • Sentetik Program: İstediğiniz Kuruluk Oranı 

Bluzlar, ince tişörtler gibi çok dayanıklı olmayan sentetik kumaş türündeki çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. Ayrıca bu program, Sentetik Dolap Kuruluğu ve Sentetik Ütü Kuruluğu şeklinde ikiye ayrılır. Sentetik Dolap Kuruluğu’nu seçtiğinizde çamaşırlar, kurutma işleminden sonra direkt dolaba konulabilecek kurulukta olur. Sentetik Ütü Kuruluğu ise ütü yaparken işinizi kolaylaştıran seçenektir.  

  • Yünlü Program: Üst Düzey Hassaslık için 

Yün kumaşlar oldukça hassastır. Bu nedenle onları, zarar görmemeleri ya da makinede çekilip küçülmemeleri için yünlü programda kurutabilirsiniz. Tambur hızının yüksek olduğu bu program, çamaşırlarınıza en hassas kurutma ortamı sağlar.  

  • Kot Programı: Hızlı Kuruma  

Kot programını sadece kot pantolonlarınız için değil, tüm kot kumaşındaki giysileriniz için kullanabilirsiniz. Bu program sayesinde kuruması zor olan kot kumaşları bile hızlıca kurur. Siz de çamaşırlarının kuruyup kurumadığını takip etmek zorunda kalmazsınız. 

  • Gömlek Programı: Ütü İçin Kolaylık  

Gömlekleri hassas bir şekilde kurutarak daha az kırışmalarını ve buna bağlı olarak çok daha  kolay bir şekilde ütülenmelerini sağlar. Programın işlevi bittiğinde, gömlekler ütüye en uygun nem seviyesinde bırakılır. Ardından ütüleme işlemi için makineden alınması beklenir. 

  • Sessiz Program: Evinizin Sükuneti için 

Beyaz eşyaların çıkardığı sesler, gün içinde yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkiliyorsa Beko kurutma makinelerinin sahip olduğu Sessiz Program’dan yararlanabilirsiniz. Bu sayede pamuklu ve sentetik çamaşırlarınızı düşük ses seviyesiyle günün istediğiniz saatinde kurutmanız mümkün olur.  

  

  • Zaman Programları: Sürelerin Kontrolü Sizin Elinizde 

Zaman programlarını kullanarak kurutmaya bıraktığınız çamaşırlar için süreyi kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kurutma derecesinden bağımsız olarak 10 dk, 20 dk, 40 dk veya 60 dk programı seçerek çamaşırlarınızı ayarladığınız süre sonunda makineden istediğiniz oranda kurumuş bir şekilde alabilirsiniz.  

  • Narin Program: Başarısının Sırrı Düşük Sıcaklık 

İpek bluzlar ya da ince iç çamaşırları gibi elde yıkama önerilen hassas çamaşırları düşük sıcaklıkta zarar görmeden kurutmanızı sağlar. Böylelikle en narin çamaşırlarınız bile uygun koşullarda kurumuş olur.  

  • Yorgan Programı: Makinede Kurumaya Uygun Büyük Parçalar 

Bu program sayesinde makinede yıkanabilen elyaf yorgan gibi büyük parçaları da kurutma makinesi yardımıyla rahatlıkla kurutabilirsiniz. Yıkadığınız yorganları asarak kurutma derdine son veren bu özellik ile zamandan kazandığınız gibi yerden de tasarruf etmiş olursunuz.  

  • Spor Programı: Spor Kıyafetlere Özel  

Sentetik, pamuklu ya da özel kumaşlardan üretilmiş spor kıyafetleri Spor Programı ile çamaşırlarınıza zarar vermeden rahatlıkla kurutabilirsiniz.  

  • Kırışıklık Önleme Fonksiyonu: Bekletilen Çamaşırlar 

Bu fonksiyon, çamaşırları yıkadıktan sonra kurutma makinesinde kurutma işleminin bitip dışarı çıktığınız ya da makinede unuttuğunuz takdirde çamaşırların kırışmasını önlemek için 2 saat süreli olarak devreye girer. Makinenin tamburu, 10 dakika aralıklarla çamaşırları döndürerek kırışıklığı en aza indirir. Siz de ütü için daha az zaman harcamış olursunuz.  

  • Ultra Viyole Hijyen Teknolojisi: Pratik Bir Şekilde Dezenfekte Etmek İçin 

Dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi dışarıdaki bakterilerden, virüslerden ya da tozlardan arındırmak için havalandırıyor musunuz? Ultra Viyole Hijyen Teknolojisi sayesinde kıyafetlerinizi bekletmeye ya da yüksek sıcaklıkta yıkamanıza gerek kalmaz. Ultra viyole ışınlarının sağladığı özel havalandırma programı sayesinde kıyafetleriniz bakteri ve virüslerden %99,9 oranında arınır.  

  • Daha Az Tüketim ve Çevre İçin: Enerji Sınıfı  

Seçtiğiniz kurutma makinesinin çalışma prensibi ve teknolojisi, enerji tüketimi konusunda önemli bir rol oynar. Örneğin ısı pompalı kurutma makineleri, kurutma işlemi sırasında ısıtıcı kullanmadığı için daha az enerji harcarken kondanserli kurutma makineleri ise ısıtıcı kullanımından ötürü biraz daha fazla enerji tüketir.  

Tüm bunların yanında daha az enerji tüketmek ve çevre dostu bir seçim yapmak için satın alacağınız kurutma makinesinin enerji sınıfına da dikkat etmelisiniz. Kurutma makinelerinde enerji sınıfları, A+++ ve G ( A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G) arasında ifade edilir. A+++’a yaklaştıkça makinenin enerji tüketimi de aynı oranda azalır.  

Kullanım Kolaylığı Sağlayan Teknolojiler 

Yeni teknolojilerin günlük hayatta çeşitli avantajlar sunması çok önemli. İçerdiği programların ve enerji sınıfının yanı sıra hayatınızı kolaylaştıracak çözümler yaşam kalitenizi artıracağından bu konuya özellikle dikkat edebilirsiniz. Şimdi, Beko kurutma makinelerinin sahip olduğu teknolojileri yakından tanımaya ne dersiniz? 

Steam Therapy: Koku ve Kırışıklara Elveda 

Çeşitli nedenlerden dolayı kötü kokular sinen ve kırışan giysilerinizi, buhar teknolojisi içeren Steam Therapy ile çok daha temiz ve düzgün bir hale getirebilirsiniz. Kötü kokuları %80’e kadar yok eden, kırışıklıkları ise %30 oranında azaltan bu özellik günlük hayatınızı kolaylaştırmaya hazır.  

Aquawave Tambur: Kıyafetlerinize Özenli Davranır 

Aquawave teknolojisinin özel tambur deseni sayesinde kıyafetleriniz için oldukça hassas bir kurutma ortamı sağlanır. Çamaşırlar özenle kurur. 

Değiştirilebilir Kapak Yönü: Kuralları Siz Koyun 

Makineyi konumlandırdığınız yere göre istediğiniz zaman kapak yönünü sağa ya da sola ayarlamanız mümkün. Bu işlem için Beko servis teknisyeninizden montaj esnasında talep edebilirsiniz. 

Gömlek 30’ dk Programı: Gömlekler Kısa Sürede Hazır 

Evden hızlıca çıkmanız gereken günlerde gömleğinizi yıkamak ve ütülemek için çok zaman harcamadan hızlıca giyinebilirsiniz. Çamaşır makinesinden tertemiz çıkan gömleğinizi Beko kurutma makinelerinin bazı modellerinde bulunan 30 dakika programı sayesinde kuru ve giyilmeye hazır bir şekilde bulmanız mümkün.  

Tazeleme Programı: Kötü Kokularla Vedalaşın 

Yıkanmaya ihtiyacı olmayan, ama üstüne kötü koku sinmiş kıyafetlerinizi bu program sayesinde havalandırabilirsiniz. Böylelikle su harcamadan kıyafetlerinizi arındırabilirsiniz.  

Bebek+ Programı: Yüksek Hassasiyet İçin 

Alerjik reaksiyon gibi durumlardan ötürü bebeklerin kıyafetlerine, eşyalarına ekstra özenli olunması gerekir. Bu program da içerdiği yüksek sıcaklık ve özel kurutma adımları sayesinde en üst seviyede hassas bir hijyen sağlar. Siz de bebeğinizin çamaşırlarını içiniz rahat bir şekilde kurutmuş olursunuz. British Allergy Foundation tarafından Allergy UK sertifikasına sahiptir. 

Beko kurutma makinelerini incelemek ve satın almak için ya da size en yakın Beko mağazasını öğrenmek için tıklayın.