Bulaşık makinesi alma sürecine girdiyseniz dikkat etmeniz gereken kriterler konusunda yardımcı olacak bu detaylı rehberi inceleyebilirsiniz.
Hayatı ciddi anlamda en çok kolaylaştıran beyaz eşyalardan biri olan bulaşık makinelerinde artık birçok özellik var. Üstelik gelişen teknolojiyle beraber bu özelliklere yenileri eklendi. Yakın zamanda bulaşık makinesi almayı düşünüyorsanız enerji sınıfından ses seviyesine, teknik özelliklerden program sayısına kadar pek çok detayı incelemeniz şart.
Bulaşık makinesi alma sürecine girdiyseniz dikkat etmeniz gereken kriterler konusunda yardımcı olacak bu detaylı rehberi inceleyebilirsiniz. Böylelikle “Bulaşık makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?” sorusunun cevabını bulup yaşam tarzınıza ve evinize uyum sağlayabilecek bulaşık makinesini belirleyebilirsiniz.
Bulaşık makinesi seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken ilk kriter, bulaşık makinesi tipidir. Çünkü bulaşık makinesi tipleri farklı ihtiyaçlara cevap vermek için üretilmiştir. Bu nedenle mutfağınızı ya da evde yaşayan kişi sayısını düşünerek “Hangi bulaşık makinesini almalıyım?” sorusunun cevabını bulmalısınız. İhtiyacınızı karşılayacak bulaşık makinesi çeşidini bulmak için aşağıdaki detayları inceleyebilirsiniz:
Solo Bulaşık Makinesi
Klasik tip olarak ifade edilen solo bulaşık makinesi; ön kapısı, ayakları, tekmeliği, yan duvarları ve üst tablosu bulunan, yaygın olarak tercih edilen bir modeldir. Solo bulaşık makinelerinde su ve gider bağlantısı dışında kuruluma ya da montaja gerek kalmıyor.
Tam Ankastre Bulaşık Makinesi
Mutfak dolabına gömülü olarak kullanılan tam ankastre bulaşık makinesi, şık ve mutfak dekorasyonuna uyumlu bir görüntüye sahiptir. Bu türdeki bulaşık makinelerinin kontrol paneline ön kapıyı açınca ulaşılır. Ayrıca mutfak dolaplarıyla aynı görünüme sahip bir panelle kaplanıp tamamen kamufle edilebilirler.
Yarı Ankastre Bulaşık Makinesi
Mutfak dolabının içine gömülecek şekilde tasarlanan yarı ankastre bulaşık makinesinde de mutfak dolaplarına uyumlu bir kaplama yapılabilir. Tam ankastre bulaşık makinelerinden farklı olarak kontrol paneli, makinelerin ön yüzünde bulunur. Yani yapılan kaplama, kontrol panelinin altından başlayarak monte edilir.
Tezgâh Altı Bulaşık Makinesi
Set altı bulaşık makinesi olarak da bilinen tezgâh altı bulaşık makinesi, üst tablası olmadan üretildiği için konumlandırılacağı yere çok rahat bir şekilde girer. Tezgâh altına girebilecek şekilde tasarlandığı için yer tasarrufu sağlar. Kontrol paneli ise önde ya da üstte yer alır.
Tezgâh Üstü Bulaşık Makinesi
Mutfağında yer olmayan, tek ya da az kişi yaşayanlar için üretilen tezgâh üstü bulaşık makinesi/set üstü bulaşık makinesi, direkt tezgâh üstüne konumlandırılabilir. Genellikle 4 ya da 6 kişilik bulaşık yıkama kapasitesine sahip olan bu bulaşık makineleri, mutfağında yeterli alanı olmayan kişiler için pratik bir çözüm olabilir.
İhtiyacınız Olan: Bulaşık Makinesi Programları ve Kapasitesi
Farklı mutfaklara ve ihtiyaçlara hitap eden bulaşık makinesi tiplerinden sonra detaylı bir şekilde incelenmesi ve öğrenilmesi gereken diğer kriterler de programlar ve kapasitedir. Bu aşamada da yaşam tarzı, yemek kültürü ve beklentiler devreye girer. Bu nedenle alacağınız bulaşık makinesinin size gerçekten pratik bir kullanım sunacak program özelliklerine ve yeterli kapasiteye sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
Hayatınızı Kolaylaştırın: Bulaşık Makinesi Programları
Beyaz eşyaların hayatınızı ne ölçüde kolaylaştırdığı konusu, sahip oldukları özelliklerin yaşam stiliniz ile uyuşmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Çünkü bulaşık makinesi programları, bulaşıklarınızın kirlilik derecesi doğrultusunda size farklı niteliklerde ve sürelerde yıkama-durulama seçenekleri sunar. Dolayısıyla “Bulaşık makinesi kaç programlı olmalı?” sorusunu cevaplamak için bulaşıklarınızın tipine, almak istediğiniz modelin program sayısına ve özelliklerine dikkat edebilirsiniz.
Neredeyse tüm bulaşık makinelerinde bulunan ve ekonomik bir temizlik sağlayan program, bekletilmiş orta kirlilikteki günlük bulaşıklar için uygundur. En ekonomik yıkama programıdır ve bulaşıkları diğer programlara göre daha uzun bir sürede yıkar. Yıkama süresi içinde enerjiyi ve suyu verimli bir şekilde kullanır.
Otomatik yıkama özelliği, makinede bulunan bir sensör sayesinde bulaşıkların kirlilik seviyesini tespit eder. Buna yönelik olarak da kullanılacak su miktarını ve yıkama süresini en uygun şekilde belirler.
35°C yıkama sıcaklığı sunan Mini 30’ programı, ön yıkama işleminden geçmiş az kirli bulaşıklar için kullanılabilir. 30 dakika yıkama süresi ve 40°C yıkama sıcaklığı sunan Hassas program ise ince camdan yapılmış eşyaların yıkanması için idealdir.
Hızın önemli olduğu zamanlarda kullanabileceğiniz Hızlı 58’ programı, beklemiş ama normal kirlilik seviyesindeki günlük bulaşıkları 58 dakika içinde yıkar. 60°C yıkama sıcaklığı sunan bu program, günlük kullanım için pratik bir seçenektir.
70°C yıkama sıcaklığı sunan bu programı uzun süre beklemiş çok kirli bulaşıklar için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Süper 70 programı, kızartma yapılmış aşırı yağlı tencere ya da tavalar için uygunken Karma programı sayesinde de üst sepette narin eşyalar alt sepette ise aşırı kirli mutfak eşyaları yıkanabilir. Günlük kullanımda da Karma programı tercih ederek pratiklik sağlayabilirsiniz.
Bulaşık makinenizin hijyeni için geliştirilen bu program, 70°C yıkama sıcaklığında üst düzey temizlik sunar. Bu programı ayda 1 ya da 2 kere makine boşken makine temizleyicilerle beraber çalıştırarak gerekli hijyeni sağlayabilirsiniz.
Doğru Tercih İçin: Bulaşık Makinesi Kapasitesi
Bulaşık makinesi alırken tercihinizi etkileyecek bir diğer konu ise kapasitedir. Kişi sayısı olarak belirtilen bulaşık makinesi kapasitesi hesaplanırken bir evde yaşayan her bir kişinin ortalama kullandığı mutfak eşyaları da göz önüne alınır.
Uyulması zorunlu uluslararası standartlar ile belirlenen kapasite bilgisi tüm bulaşık makinelerinde bulunur. Günümüzde Beko bulaşık makineleri, 13, 14 ve 15 kişi kapasiteli olarak üretilir. Bu kişi sayısı ne kadar yüksek olursa tek seferde yıkayabileceğiniz bulaşık oranı da o kadar fazla demektir.
Yeni bulaşık makinesi standartlarına göre belirlenmiş olan kapasite ve tek seferde yıkanabilecek parça sayısını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz:
Bulaşık makineleri günlük hayat için pratik çözümler üretse de bize ve çevreye sağladığı yararlar bundan çok daha fazlası. Çünkü bulaşık makinesi kullanmaya başladığınız andan itibaren elde yıkamaya göre önemli derecede enerji ve su tasarrufu yapmaya başlarsınız. Bulaşık makinenizin ne kadar enerji tüketeceği ise enerji sınıfına bağlıdır. Yani enerji tüketimini minimuma indirmek istiyorsanız enerji sınıfına dikkat etmeniz gerekir.
Bulaşık makinelerinde A ile G arasında farklı enerji sınıfları karşımıza çıkar. A, enerji sınıfları (A, B, C, D, E, F, G) içinde en çok tasarruf ve verim sağlayan gruptur. Enerji tasarrufu konusunu önemsiyorsanız bulaşık makinesi tercihinizi üst enerji sınıflarından yana kullanabilirsiniz.
Su Tüketimi: Az Suyla Maksimum Etki
Doğal kaynakların doğru kullanımı açısından kritik olan bir diğer konu da su tüketimidir Çünkü bulaşık makinesi kullanımı, su tasarrufu konusunda da önemli bir role sahip. Özellikle bulaşık makinelerinin modeli ya da sahip olduğu yıkama programları, su tüketimi konusunda belirleyici olabilir.
Örnek vermek gerekirse Beko bulaşık makinenizi Eko 50°C programıyla çalıştırdığınız zaman yaklaşık 9,5 litre su harcamış olursunuz. Aynı bulaşığı elde yıkamak istediğinizde ise ortalama 103 litre su harcarsınız. Yani bulaşık makinesi, yaklaşık 10 katı su harcamanızı önleyerek doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlar.
Bulaşık makinesi, kusursuz bir temizlik sunduğu kadar düşük ses seviyesiyle de konforunuzu artırmalıdır. Peki, bulaşık makinesi ses seviyesi kaç olmalı?
Bulaşık Makinesi İçin İdeal Ses Seviyesi
Bulaşık makinesi her ne kadar günlük işleri kolaylaştırsa da çok yüksek sesle çalıştığı takdirde sizi rahatsız edebilir. Uykunun bölünmemesi, evden çalışırken işe konsantre olmak ya da sadece dingin bir ev ortamı oluşturmak için özellikle ses seviyesi düşük bulaşık modellerini tercih edebilirsiniz.
Bulaşık makinelerinin ses seviyesi ise alçak sesle yapılan sohbetin ses düzeyi olan 40 dB(A) ile üst sınır olan 52 dB(A) arasında değişiklik gösterir. Almak istediğiniz bulaşık makinesinin ses seviyesini “enerji etiketine” bakarak öğrenebilirsiniz.
Yeni aldığınız bulaşık makinesinden beklentiniz konfor ve hijyen dışında mutfak eşyalarınızı da korumasıdır. Bu nedenle beklentilerinizin ötesinde bir kullanım sunacak bulaşık makinesi teknolojik özelliklerini incelemeye başlayalım.
Prosmart Inverter Motor: Verimli Kullanım
Fırçasız motor tasarımıyla sürtünmeyi en aza indirir. Bu sayede makinenin ömrü uzarken düşük ses seviyesi ve enerji tasarrufu da sağlar. Zamanı verimli bir şekilde kullanan teknolojisiyle kirleri sökerken yüksek basınç, durulamada ise düşük basınç uygulayarak hassas ve etkili bir performans gösterir.
CornerIntense: Yeni Nesil Temizlik
Yeni nesil bir teknoloji olan CornerIntense, bulaşık makinesinin köşelerine dahi erişen su püskürtme sistemi ile ulaşılması en zor noktalarda bile mükemmel bir temizlik sunar.
Tepsi Yıkama Özelliği: Büyük Parçalar İçin
Büyük parçaların bulaşık makinesine yerleştirilmesi bazen zahmetli olabilir. Bu özellikle beraber tepsi tutucu aksesuarlar; ızgara teli, fırın tepsisi gibi büyük parçaların makineye rahatlıkla yerleştirilmesini sağlar. Ayrıca yoğun alt sepet yıkama özelliği sayesinde zorlu ve çıkması güç kirler bile kolaylıkla temizlenir.
Otomatik Kapı Açma
Otomatik Kapı Açma özelliği olan bulaşık makinelerinde yıkama programı bittikten sonra ön kapı otomatik olarak açılır. Böylelikle ortamdaki doğal hava akışından yararlanılarak ek bir enerji olmaksızın bulaşıkların kuruması sağlanır.
AktifHijyen: Güvenli ve Kontrollü Kullanım
AktifHijyen Aparatı ve AktifHijyen fonksiyonu, bulaşık makinelerinde çamaşır suyu kullanımını doğru ölçüde, güvenli ve kontrollü bir hale getirir.
Turbo Fonksiyonu: Zaman Tasarrufu
Zamanınızın kısıtlı olduğu ve bulaşık yıkama işlemini kısa sürede bitirmek istediğiniz zamanlarda Turbo Fonksiyonu size yardımcı olur ve bu süreyi kısaltır. Seçtiğiniz yıkama programına uygun olarak su basıncını ve sıcaklığını ayarlayarak program sürelerini 3 kata kadar kısaltabilirsiniz.
Ekstra Kurutma/Parlaklık: İlk Günkü Kadar Parlak
Bu fonksiyon, seçtiğiniz program sonunda yıkanmış olan bulaşıklara etkili bir kurutma işlemi uygular. Buhar uygulamasının kullanıldığı kurutma işlemi ile beraber bulaşıkların üzerindeki su damlacıklarını tamamen kurutarak iz kalmasının önüne geçer.
Bardak Koruma Sistemi: Eşyalarınız Güvende
Bulaşık makinesi kullanırken sadece etkili bir temizlik değil, mutfak eşyalarınızın zarar görmemesini de beklersiniz. Bardak Koruma Sistemi de cam eşyalarınızı suyun sertlik (iyonlar ve kireç) seviyesinden gelebilecek olumsuz etkilere karşı korur. Ayrıca bu özellik, cam bardak ve eşyalarınızın üzerinde buğu ya da çizik gibi istenmeyen durumların görülme olasılığını en aza indirir.
Yarım Yük Fonksiyonu: Makinenin Dolmasına Gerek Kalmaz
Yarım Yük Fonksiyonu alt ya da üst sepete yüklenmiş az miktardaki bulaşığın ekonomik bir şekilde temizlenmesini sağlar. Bu sayede makinenin tam dolmasını beklemeden enerji ve su tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Beko bulaşık makinelerini incelemek ve satın almak için ya da size en yakın Beko mağazasını öğrenmek için tıklayın.