Semizotu Yemeği
Beko
Beko
4 Haziran 2025

Semizotu Yemeği

Semizotu yemeği, taze semizotunun zeytinyağı, soğan, sarımsak ve domatesle buluştuğu; hafif ekşi ve tatlı notaların dengeli bir uyumla harmanlandığı, hem besleyici hem de pratik bir ana yemek alternatifi. Beko Ocak’ın güçlü ve eşit ısı dağılımı sayesinde sebzelerin dengeli şekilde piştiği bu tarif, özellikle yaz aylarında ferah bir öğün sunarken kışın da sofranıza renk katacak.

Malzemeler

  • 3 adet orta boy semizotu (yaklaşık 500 g), yıkanmış ve iri parçalar halinde doğranmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 adet orta boy domates (rendelenmiş) veya 200 ml domates püresi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • İsteğe bağlı: 1 yemek kaşığı limon suyu veya 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • İsteğe bağlı: İnce kıyılmış dereotu veya nane

Yapılışı

  1. Semizotunu hazırlanması: Semizotunun sap kısımlarını ayıklayıp yaprakları iri iri doğrayın. Süzgece alıp fazla suyunun akmasını bekletin.
  2. Soğan ve sarımsakları soteleyin: Geniş bir tavada zeytinyağını Beko Ocak’ta orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun, sonra sarımsağı ekleyip 1 dakika daha soteleyin.
  3. Domates sosunu hazırlayın: Tavaya Beko Doğrayıcı ile püre haline getirdiğiniz domates veya domates püresini, şekeri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirip sosun hafif koyulaşmasını sağlayın.
  4. Semizotunu ekleyin: Doğranmış semizotuyu tavaya alın, nazikçe karıştırın. İsteğe bağlı limon suyu veya nar ekşisini ekleyip tencerenin kapağını kapatın. 3–4 dakika daha, semizotu yumuşayıp sosla bütünleşene kadar pişirin.
  5. Dinlendirip servis edin: Ocaktan alıp 5 dakika dinlendirdikten sonra ince kıyılmış dereotu veya nane serpiştirerek sıcak servis yapın.

Afiyet olsun!

Bu makalemiz ilginizi çektiyse diğer Sağlıklı Tariflerimizi de incelemeyi unutmayın!